Fortress

Uronarti plan, fortress, actual state, no. 0086 (after Dunham 1967), drawing by AEGARON, http://drupaldev.aegaron.ucla.edu/drawing/21198_zz002ch0q7

Uronarti is one of the southern group of fortresses built in the Middle Kingdom in the region of the Second Cataract. Like many of the southern forts, Uronarti’s shape conforms to the rocky landscape in which it was built. Its main area is approximately 140m (460 feet) long, with outer walls measuring 5m (16 feet) thick. We think they would originally have been about 10m tall (32 feet) but only small portions remain standing. Many of the bricks were removed by farmers to spread on their fields in the last centuries because they are good dirt for agriculture in this barren area. A northern extension of the outer wall sticks out like a spur for another 220m (720 feet), not enclosing anything but making it impossible for anyone to cross the island at that point and allowing for lookout posts.

The middle part of Uronarti fort from a kite photo. The thick-walled treasury is at the bottom, the possible governor’s house at the top, and barracks cover most of the area shown.

The main entrance, a fortified gateway, is on the south. It would have been difficult to storm – the slope leading up to it is very steep. The interior of the fort is entirely built up, with no open spaces. It contains large buildings with thick walls in both the north and south, and thinner-walled structures in many areas. The northern-most interior buildings are square and conform to our expectations of Middle Kingdom granaries. In the south are administrative and residential buildings for the most important people in the fortress. The thinner-walled structures appear to have been barracks. A network of streets ran along the insides of the main fort walls and between blocks of buildings, allowing easy movement between parts of the fortress. The main street, down the center of the fort, was lined with rough slabs of the local stone.

Christian walking down the main street of Uronarti. Originally cleared by Wheeler in 1928-30, the street has never been covered again.

Getting water would always have been a difficult part of life at Uronarti, as indeed it is for those of us who work there now. A set of stairs, partly constructed and partly hewn out of the rock, originally led down from the fortress under the protection of the northern spur wall. Lower portions of the stairs were roofed, giving added protection. The stairs are now almost entirely missing, with the rise in the water covering their bottom portions and their top sections eroded thanks to being on the very steepest part of the rock spur.

The lower portion of the river stairs, looking north. This is now permanently below water. Dunham 1967, Plate XII.B.

We originally thought to put our camp inside the fortress itself – the preservation of the walls is high enough to serve as a block on the wind, and we would have been so convenient to work! But the trouble of getting water quickly dissuaded us.

Thinking about how water was fetched, the hard, hot slog back up to the fortress with heavy pots happening day in and day out, reminds us to ask questions about what life was actually like at Uronarti. Teasing out the construction history of the fortress is a way we can do this archaeologically, and is one of the main current projects of the URAP.

Different brick recipes can be a clue to phasing. Darker, siltier bricks are lower than sandy, yellower bricks in this remodeled wall.

It is clear that construction was much more complicated than just a state blueprint leading in one fell swoop to the complete plan we see today. In the first place, the original construction of the interior buildings seems to have taken place in at least two major phases. We can see this because the recipe for the bricks changed. The outer walls and the walls of the main interior buildings were built entirely in a silty brown type of brick. Modifications of these walls, as well as the initial construction of some of the barracks, utilized a much sandier, yellow, brick. It is possible that the brick differences are due to different places of manufacture or to manufacture at different times of year. Whatever the cause, the recipe change is a helpful – though incomplete – index to phasing for us.

Beyond being able to see that even the first buildings at Uronarti were built over time, we can see modifications and remodeling everywhere we look. Some of this was simply necessary to keep the buildings from falling down – mudbrick requires constant maintenance – but some appears to relate to major rethinking of how structures functioned. Unfortunately, Wheeler’s quick and dirty excavations did not record the stratigraphy within the fortress, nor in most cases was he interested in anything other than the original plan of the fort, so he ripped out later walls. This is one of the areas of chief interest to us, however.

So far, we have approached architectural modification through excavation and careful recording of walls, comparing what we have left with what Wheeler noted in those cases when he took note of removing later walls. The results are already startling. The system of streets was heavily compromised, with animal pens and even more major constructions blocking off access in nearly every street. Modifications to garrisons may suggest changing social structures, and certainly indicate that some housing areas were repurposed for storage and administrative activities. Major buildings were heavily modified, too. The remodeling gives us a sense of this place as dynamic – a setting for actual people, living complex lives, changing their surroundings as their needs changed.

Excavating Unit CC in the northern barracks, complicated by the daily parade of goats.

  Barracks | Granary and Treasury | Administrative Building  | Uronarti Main Page