Skip to content

Jordi Guardans, entre la revolta i la tendresa

2010 March 19
by Enric Bou

Crec  que  des  de  sempre,  entre  les
esperances  del  poema,  hi  ha  […]  la
de parlar per compte d’un Altre,
qui sap, potser de tot l’Altre.

PAUL CELAN

Deia Paul  Celan a  «Der  Meridian» («El  meridià»)1 que  la  poesia  no  és  un  lloc  concret  en  el  mapa  de l’imaginari i de la ment del ser humà. Ʌs, més aviat, com un  meridià:  una  línia  al  mateix  temps  certa  i  inexistent, que indica una direcció a través de molts territoris. Sobre aquesta  línia  a  cadascú  li  és  donada  la  possibilitat  de dibuixar  el  propi  camí  vers  aquell  saber  i  aquell  sentir que semblen més llunyans de qui és envoltat per (i perdut en)  la societat  del  soroll  i  la  superficialitat.  Aquesta  és una imatge que em sembla del tot justa per referir-me a la poesia de  Jordi Guardans. Un poeta  que ha  aconseguit, en uns pocs llibres i en una controlada dicció, construir un  món  personal  allunyat  del  sometent,  de  la  crida  de modes i escarafalls de capelles. Ha emprès un camí a la recerca  d’un  absolut  relatiu,  ja  que  vivim  en  un  temps d’incertituds, de canvi i crisi, i les alegries cal controlar-les. O dominar-les.  Però  la  recerca  constant  és,  sens  dubte, un primer tret característic del món d’aquest poeta. Una…


1 «Der  Meridian» és el títol del discurs que el poeta Paul Celan pronuncià el 1960 en l’ocasió de rebre el Premi Büchner. En versió de Jordi Ibáñez, fou publicat a la revista Arc Voltaic.

No comments yet

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.